Arhiv dogodkov 2015/16

PROSLAVA OB DNEVU DRŽAVNOSTI


ZAKLJUČEK BRALNE ZNAČKE


OTROŠKO IGRIŠČE

Inovativno igrišče, namenjeno zanimivi, spodbudni, raznoliki igri in druženju.


ZAČASNO BIVALIŠČE

Kakšno bivališče bi si zgradili, če bi vas ujela noč v gozdu? Poiskali smo ustrezen prostor.

Nabrali smo material. Gradili smo iz materialov, ki smo jih našli v gozdu.

V slogi je moč,  nastala so začasna bivališča: skrivališče, opazovalnica, prostor za igro ali  zavetje ob nevihti.


OBLIKA PROSTORSKE TVORBE

Ustvarjalnost, domišljija, vztrajnost, spretnost, … pri oblikovanju zanimivih prostorskih tvorb.


LABIRINT

Aktivno delo, samostojnost, sodelovanje, spretnost, orientacija, … pri sestavljanju labirinta.


DRŽAVNO TEKMOVANJE MLADIH ČEBELARJEV

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) je v soboto 7. maja 2016, že 39. zapored organizirala Državno srečanje in tekmovanje mladih Slovenskih čebelarjev, ki je tokrat potekalo na OŠ Markovci, v sodelovanju z omenjeno šolo in ČD Markovci.
Letošnjega tekmovanja se je udeležilo 485 učencev kar kaže na veliko zanimanje za čebelarstvo pri mladi generaciji. Tudi šest naših učencev se je tekmovanja uspešno udeležilo in domov prineslo štiri srebrna priznanja (Dobitniki priznanj so Anja Čuš, Petra Gabrovec, Aneja Žmauc ter Evelin Munda) in  priznanje za udeležbo (Žan Šoštarič in Doris Lajh).

Čestitamo!

REZULTATI TEKMOVANJA MLADIH ČEBELARJEV

Tudi šest naših učencev se je tekmovanja uspešno udeležilo in domov prineslo štiri srebrna priznanja (Dobitniki priznanj so Anja Čuš, Petra Gabrovec, Aneja Žmauc ter Evelin Munda) in  priznanje za udeležbo (Žan Šoštarič in Doris Lajh)

Čestitamo!


 RAZSTAVA OB OSAMOSVOJITVI – VOJNA ZA SAMOSTOJNO SLOVENIJO 1991


OTROŠKA VARNOSTNA OLIMPIJADA

Učenci 4. razreda smo se v sredo, 4. 5. 2016, udeležili Otroške varnostne olimpijade, ki se je odvijala v Dornavi. Je skupinsko tekmovanje, na katerem četrtošolci skozi igro pokažejo znanje  iz požarne varnosti, varstva pri delu in prometne varnosti. Naloge zahtevajo veliko znanja, spretnosti, iznajdljivosti in seveda športne sreče. Naloge so potekale v štirih disciplinah – teoretični del, vaja v spretnostni vožnji s kolesom, vaja z gasilsko brizgalno ter sestavljanje logotipov. Tekmovanja se je udeležilo 22 ekip četrtošolcev iz okoliških šol. Dosegli smo zadovoljiv rezultat.

Celotno prireditev so popestrili gasilci in policija, ki so predstavili svoje delo. Pripeljali so vozila, dresirane konje in razne pripomočke, ki jih uporabljajo pri svojem delu.

Zahvaljujemo se Občini Juršinci za prevoz, gospodu Donaldu Rusu in SPV za nabavo majic z logotipom Otroške varnostne olimpijade.

Zapisala: Marija Popovič


GLASBENA ŠOLA KAROL PAHOR SE JE PREDSTAVILA V JURŠINCIH


ŠOLA IN VRTEC PRIPRAVILA VAROVANCEM DOMA JURŠINCI PROGRAM OB MATERINSKEM DNEVU


ŠOLA IN VRTEC PRIPRAVILA VAROVANCEM DOMA JURŠINCI PROGRAM OB MATERINSKEM DNEVU


GLASBENA TORTA

Učenke in učenci od petega do devetega razreda naše šole smo se v ponedeljek, 29. 2. 2016, odpravili v Ljubljano, kjer smo si ogledali koncert  Glasbena torta.

Koncert  se je pričel ob deseti uri, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.  Prireditev je bila razdeljena na glasbena obdobja. Sama glasba je bila sicer odlična, kar se tiče vodenja pa »kapo dol«. Prireditev je namreč vodila simpatična Ana Marija Mitić, ki me ni pritegnila samo zaradi njenega videza, temveč tudi zaradi njenega edinstvenega izrazoslovja in humorja. Najbolj všeč mi je bilo obdobje jazza, saj se je takrat ves orkester sestavil in poslušali smo sodobnejši skladbi, ki sta mojim ušesom zelo ugajali. Užival sem tudi, ob zame, najbolj domiselni točki tolkalnega ansambla KGBL, ki so dokazali, da za dobro glasbo ne potrebuješ le dragih in preciznih instrumentov, ampak da lahko le z različno velikimi palicami nastane super melodija. Najmanj mi je bila všeč baročna glasba, saj sem se zaradi nenehno ponavljajočega ritma, starejše in tuje melodije začel dolgočasiti.

Sam koncert mi je bil zelo všeč, še zlasti zato, ker so ga izvedli študenti Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Njihov trud je na koncu nagradil gromki aplavz samih mladih, zadovoljnih poslušalcev.

Žan Šoštarič, 7. razred


Harmonija zvokov v Cankarjevem domu

29.2.2016 smo si učenci od 5. do 9. razreda OŠ Juršinci ogledali zanimiv koncert v Cankarjevem domu v Ljubljani. Krasil ga je že naslov, Glasbena torta, ki je obetal nekaj slastnega.

Iz Juršincev smo se odpravili ob 7 30 in po nekaj več kot dveurni vožnji prispelipred Cankarjev dom. Prireditev je bila v Gallusovi dvorani, ki deluje veličastno. Na koncertu so nas mladi glasbeniki Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani popeljali v prekrasen svet klasične in zabavne glasbe. Predstavili so nam veliko glasbil in nanje tudi vrhunsko zaigrali. Koncert je povezovala simpatična Ana Marija Mitić, ki je na marsikateri obraz, tudi največjih skeptikov, priklicala nasmeh in v njih vzbudila zanimanje. Z glasbo in besedo so nas popeljali skozi različna umetnostna obdobja, od baroka naprej. Na koncu smo slišali še, tudi nam priljubljeno zvrst, jazz, katera me je skoraj dvignila s stola. Ustvarjalce koncerta smo na koncu nagradili z gromkim aplavzom. Iz dvorane smo odšli široko nasmejanih ust in polni pohval. Koncert je bil zanimiv in poučen ter ga ne bomo tako kmalu pozabili.

Po koncertu smo si ogledali še osupljivo razstavo »Our body«, na kateri smo pokukali  v naše telo in odkrili marsikaj zanimivega. 29. februar je vsake štiri leta, zato je drugačen od ostalih dni. Če pa imaš na ta dan še takšen kulturni dan, kot smo ga imeli mi, pa si ga gotovo zapomniš.

Evelin Munda, 7. razred


Žene, matere, dekleta!

8. marca je Občina Juršinci v sodelovanju z osnovno šolo in vrtcem pripravila prireditev ob dnevu žena. Dan žena je mednarodni praznik, je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti ter dosežkov žensk. Pogled nazaj nam pokaže zgodbo navadnih žensk, ki so se stoletje bojevale za enakost, pravičnost, mir in razvoj.

Mesec marec je mesec prvih pomladanskih sončnih žarkov in cvetja ter mesec, v katerem praznujejo ženske. Zato smo za žene, matere in dekleta pripravili to pomladno obarvano prireditev.

Vsebina prireditve, ki so jo pod vodstvom mentorjev pripravili otroci iz vrtca in učenci osnovne šole, se je navezovala na to simboliko. Nastopajoči so se predstavili s petjem, plesom, recitacijami in igranjem na različne instrumente.

Prireditev so obogatile gospodinje Hlaponcev z razstavo ročnih del in Ljudske pevke iz Juršinc.

Obiskovalce prireditve je nagovorila podžupanja Dragica Toš Majcen.

Ob koncu so otroci vsem obiskovalkam podarili cvetje.

Organizatorji so bili veseli množičnega obiska.

Irena Petek-Zebec

Helena Šoštarič

Tanja Kvar

Katica Meznarič

Andreja Klarič


IZDELOVALI SMO GLASBILA


PUSTNI TOREK


PROSLAVA OB KULTURNEM PRAZNIKU

V petek, 5. 2. 2016, smo pripravili proslavo ter z njo proslavili Prešernov dan.


OBELEŽITEV 25. OBLETNICE SAMOSTOJNOSTI REPUBLIKE SLOVENIJE

Na šoli smo v tem šolskem letu in ob 25. obletnici osamosvojitve začeli obujati spomin na dogodke pred četrt stoletja. To je bil dogodek brez primere v zgodovini Slovencev. Tako mladim generacijam pokažemo, da so vrednote »osamosvojiteljskega« časa zelo potrebne tudi danes, potrebne pa bodo tudi jutri. Čas je za več optimizma , mlajšim generacijam moramo pokazati skupno prihodnost in izpostaviti kaj nam prinaša.

Skozi šolsko leto bomo učencem predstavili cilje, vsebine komuniciranja in ključna sporočila te pomembne obletnice.

V okviru obeležitve 25. letnice samostojnost je v avli na ogled priložnostni plakat, ki opozarja na nekatere ključne dogodke iz naše preteklosti.

Slavko Feguš


Učenci 4. razreda so se družili z varovanci doma Pri gozdu in skupaj igrali tombolo.


Postale smo medobčinske prvakinje v odbojki

Treniramo že od četrtega razreda. Začele smo čisto brez znanja in to zelo uspešno nadgrajevale, saj smo imele treninge dvakrat tedensko. Iz tedna v teden smo napredovale. To se je najbolj pokazalo na vseh tekmovanjih, ki smo se jih udeležile. Zmeraj smo se uvrstile zelo daleč. Bile smo ponosne nase in tudi na svoje soigralke, kar tudi zelo dosti šteje za športni uspeh. Treninge nam je omogočil naš športni pedagog Stanko Podvrše, ki nas je tudi treniral.

Zadnje leto se nam je pridružila trenerka iz ŽOK Ptuj Karmen Stanet. Tako smo začele tudi trenirati na Ptuju ampak le enkrat tedensko, ker smo zelo zaposlene. Kljub temu smo še zadnje leto najbolj napredovale. Naš napredek pa se je začel kazati na letošnjih tekmovanjih, kjer smo podirale rekorde. Zelo smo izpilile servis, ki je naša največja odlika. Z takšnim igranjem smo premagale številne šole, ki imajo odbojkarske ekipe. Igranje odbojke je naša strast zato se zahvaljujemo za prijateljske tekme z ostalimi ekipami iz osnovnih šol.

V prvem krogu tekem so bili rezultati sledeči:

Juršinci : Cirkulane                  2:0

Juršinci : Majšperk                   2:0

Juršinci : Kidričevo                  2:0

V drugem krogu tekem so bili naši rezultati prav tako odlični:

Juršinci : Markovci                  2:0

Juršinci : Ljudski vrt                2:0

Juršinci : Žetale                        2:0

Tako smo si priigrale  finale, kjer so bili rezultati neverjetni, saj smo  osvojile pokal in zlate medalje, ter tako  postale medobčinske prvakinje:

Juršinci : Žetale                       2:0

Juršinci : Cirkovce                  2:0

Juršinci : Videm                      2:0                                Urška Novak  9. Raz.


OBELEŽITEV 25. OBLETNICE SAMOSTOJNOSTI REPUBLIKE SLOVENIJE

Na šoli smo v tem šolskem letu in ob 25. obletnici osamosvojitve začeli obujati spomin na dogodke pred četrt stoletja. To je bil dogodek brez primere v zgodovini Slovencev. Tako mladim generacijam pokažemo, da so vrednote »osamosvojiteljskega« časa zelo potrebne tudi danes, potrebne pa bodo tudi jutri. Čas je za več optimizma , mlajšim generacijam moramo pokazati skupno prihodnost in izpostaviti kaj nam prinaša.

Skozi šolsko leto bomo učencem predstavili cilje, vsebine komuniciranja in ključna sporočila te pomembne obletnice.

V okviru obeležitve 25. letnice samostojnost je v avli na ogled priložnostni plakat, ki opozarja na nekatere ključne dogodke iz naše preteklosti.

Slavko Feguš


Učenci 4. razreda so se družili z varovanci doma Pri gozdu in skupaj igrali tombolo.


PROSLAVA OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI


UTRINKI IZ BOŽIČNO NOVOLETNEGA KONCERTA


IZDELOVALI SMO ADVENTNE VENČKE


DAN SLOVENSKE HRANE


TEHNIŠKI DAN, 6. 11. 2015 ( 7., 8. in 9. razred)

Vsebina:

  • Srednje šole se predstavljajo( Strojna šola Ptuj, Elektro in računalniška šola Ptuj, 3. gimnazija Maribor).
  • Obdelava gradiv -les
  • Delavnice: Varna in odgovorna raba interneta.

Izvajalka delavnic iz centra za varnejši internet: Nataša Makovšek

Več poiščite na: SAFE.SI                                                                                                                       

 Vodji tehniškega dne: M. Šterbal, B. Horvat


»RAD-A IMAM LIKOVNO UMETNOST«
Pedagoška fakulteta Univerze v Mariboru je v šolskem letu 2014/15 organizirala likovni natečaj »RAD-A IMAM LIKOVNO UMETNOST« za učence od 1. do 5. razreda. Z učenci 1. razreda smo se odzvali povabilu k sodelovanju. Na natečaj je prišlo čez tisoč likovnih del. Komisija je izbrala najkakovostnejša dela. V četrtek, 15. 10. 2015, je v Malem razstavišču Pedagoške fakultete potekala otvoritev razstave izbranih likovnih del.

Nagrajeni učenci:

– Klara Kukovec za sliko: Mesto likov, v tehniki tempere,

– Laura Fišer za grafiko: Prosti čas, v tehniki linografije,

– Rene Janžekovič, za risbo: Kurent, v tehniki tuša.

Prejeli so priznanje za sodelovanje.

Vsem dobitnikom priznanj čestitamo.

Mentorici: Metka Pignar, Helena Šoštarič


NARAVOSLOVNI DAN  V 6.R  PRI  GEOGRAFIJI

Tema: KARTIRANJE in ORIENTACIJA

Poročilo o izvedbi naravoslovnega dne v 6. razredu pri predmetu geografija

V sredo,14. 10. 2015 sem z učenci 6. r izvedel naravoslovni dan pri predmetu geografija. Tema je bila KARTIRANJE  in ORIENTACIJA. Učna snov je bila predelana, zato je ND na to temo bil analiza osvojenega znanja in nadgradnja z delom na terenu.

Učenci so nemo karto kraja Juršinci vrisovali in vnašali manjkajoče naravne in družbene pojave v  kraju. Pri tem nas je nekoliko oviral dež, ki pa ni vplival na dobro voljo.

V drugem delu pa so učenci spoznavali načine in metode orientacije. To je orientacija s pomočjo zvezde severnice, s pomočjo maha na deblih dreves in streh, s pomočjo krošnje dreves, letnic na drevesnih panjih, s pomočjo ure s kazalci, s pomočjo palice in dolžino sence, ter s pomočjo kompasa.

Vsak učenec je  izdelal tudi preprost kompas.

Slavko Feguš


AKTIVNOSTI PRI OKOLJSKI VZGOJI

V šolskem letu 2015/16  so v izbirni predmet okoljska vzgoja vključeni učenci od 7. do 9. razreda. V mesecu septembru smo že opravili tudi nekaj praktičnega dela. Dogovorili smo se, da bomo skrbeli za čistočo in urejen videz na šolskem igrišču, tam je vstopna postaja za šolski avtobus. Ko učenci čakajo na avtobus ostane za njimi kar nekaj odpadkov. Učence prosimo, da ne ostaja za njimi preveč odpadkov, pa tudi košev za smeti je dovolj.

Na šolskem dvorišču smo odstranili manjšo ograjo, saj je v načrtu prenova šolskega dvorišča. Prav tako smo zbrusili in prebarvali nove klopi,  ki so pridobitev v novem šolskem letu.

Slavko Feguš


1. ŠOLSKI DAN

1. šolski dan je zagotovo pravi praznik za prvošolke in prvošolčke, pa tudi njihove starše. Lep sprejem so v torek, 1. septembra 2015

Dostopnost