Čebelarski krožek

TOČENJE ŠOLSKEGA MEDU 2018


41. Državno tekmovanje mladih čebelarjev Slovenije

Čebelarska zveza Slovenije, ČD Krško in OŠ Jurija Dalmatina Krško je v soboto 5. maja 2018 organizirala 41. Državno srečanje in tekmovanje mladih Slovenskih čebelarjev. Tekmovanje je potekalo v prostorih prenovljene OŠ Jurija Dalmatina Krško, ki je sprejela 550 tekmovalcev starih od 7 do 19 let, 97 mentorjev in 86 spremljevalnih oseb. Skupaj preko 700 udeležencev in sodelujočih. Tekmovanja smo se udeležili tudi tekmovalci iz naše šole in dosegli naslednje rezultate, Ema Munda, Anže Hrga bronasto priznanje, Evelin Munda, Zoja Munda bronasto priznanje ter Žan Šoštarič in Aneja Žmauc  sta dosegla odlično zlato priznanje. Vsem tekmovalcem iskreno čestitam!

Mentor čebelarskega krožka Damjan Šimenko.


TOČENJE ŠOLSKEGA MEDU 2017


40. DRŽAVNO SREČANJE IN TEKMOVANJE MLADIH ČEBELARJEV  V VELENJU 

Na Osnovni šoli Gustava Šiliha Velenje se ob 9. uri začenja 40. državno srečanje in tekmovanje mladih slovenskih čebelarjev. Na tekmovanju je sodelovalo več kot 550 učencev in njihovih mentorjev iz 110 osnovnih in srednjih šol ter čebelarskih društev. Udeleženci smo si ogledali tudi pomladni sejem, ki pod naslovom Cvetoče in medeno poteka v mestu.

Tekmovanje mladih čebelarjev je potekalo do 11. ure, zaključna prireditev z razglasitvijo rezultatov tekmovanja pa se je v telovadnici Šolskega centra Velenje začela ob 14. uri. Državno srečanje in tekmovanje mladih slovenskih čebelarjev organizira Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju z Mestno občino Velenje in Osnovno šolo Gustava Šiliha Velenje.

Tekmovalci prireditve smo se po končanem tekmovanju in pred razglasitvijo rezultatov skupaj z mentorji odpravili na vodene oglede po Velenju. Med drugim smo obiskali 22. pomladni sejem, ki prav danes potekal v mestu, letos pod naslovom Cvetoče in medeno.

Tudi šest naših učencev se je tekmovanja uspešno udeležilo in domov prineslo odlične rezultate. Dobitniki zlatega priznanj so Žan Šoštarič, Ema Tancoš, Aneja Žmauc ter Evelin Munda) in  srebrno priznanje, Anja Čuš in Petra Gabrovec.

Čestitamo!

Rezultati tekmovanja


10.OBLETNICA MEDENEGA ZAJTRKA V VRTCU JURŠINCI

Zdrava prehrana je zagotovo eden od pomembnih dejavnikov zdravega načina življenja. Starši in vzgojiteljice morajo biti našim malčkom zgled, zato je prav, da jemo skupaj in se o hrani in načinu prehranjevanja tudi pogovarjamo. Med zdravo prehrano sodi tudi med. In kako je med zdrav se zavedamo že v vrtcu.  Prav v ta namen smo medse, v okviru projekta »Medeni zajtrk«, 10. zapovrstjo povabili čebelarje iz čebelarskega društva Juršinci. Otroci so okušali sladkobo medu, predvsem pa so spoznavali, kako koristen in zdravilen je med za zdravje.

Čebelarji so nas  sprva pozdravili s čebelarskim pozdravom »naj medi« Po zajtrku smo zapeli pesem Lojzeta Slaka Čebelar, najprej celotna šola, nato pa še v vrtec. Čebelarji so nam veliko pokazali ter povedali  o čebelarskih pripomočkih, ki spremljajo čebelarja pri svojem delu.

Čebelarji ČD Juršinci skupaj z člani čebelarskega krožka so na zelo prijeten in otrokom razumljiv način predstavil čebeljo družino, njihovo življenje, delo čebelarja ter vrste medu. Otroci so dobili tudi informacije o delu čebelarja v čebelnjaku in pripravi čebeljih izdelkov za uporabo. Ugotovili smo, da je življenje čebel izredno zanimivo in pravzaprav precej zapleteno. Zato bomo čebele in njihove izdelke še bolj spoštovali kot smo jih do sedaj. Ob 10. obletnici medenega zajtrka so prejeli priznanje čebelarske zveze Slovenije  Osnovna šola  Juršinci, Občina Juršinci ter čebelarsko društvo Juršinci.

Namen medenega zajtrka v vrtcu je bil, da otroci že v rosnih letih spoznajo kako nepogrešljive so čebele v naravi in kako pomemben in zdrav je med v prehrani. S pomočjo medu bomo v vrtcu še naprej skrbeli za naše zdravje.

D.Š.


ČEBELARSKI KROŽEK JURŠINCI


SVETOVNI DAN ČEBEL-OBISK PREDSEDNIKA ČEBELARSKE ZVEZE V JURŠINCIH

Čebele in ostali opraševalci so za življenje ljudi zelo pomembni. Od opraševanja je odvisna kar tretjina pridelane hrane na svetu in čebele imajo med vsemi opraševalci najpomembnejšo vlogo. Z opraševanjem opraševalci omogočajo kmetijsko proizvodnjo, ki zagotavlja varno preskrbo s hrano, čebele pa poleg tega s svojimi visoko hranljivimi izdelki pomembno prispevajo še k izboljšanju kvalitete prehrane za ljudi.

V okviru prizadevanj za zaščito čebel ima pomembno vlogo ozaveščanje javnosti o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. Zato bo Republika Slovenije, na pobudo čebelarske zveze Slovenije, organizaciji Združenih narodov predlagala, da 20. maj razglasi za SVETOVNI DAN ČEBEL. 20. maj so predlagali, ker je to dan, ko se je rodil Anton Janša (1734-1773), ki je poznan kot začetnik modernega čebelarstva in eden takratnih najboljših poznavalcev čebel.

Akcija je namenjena da pobudo podprejo in se z njo še bolje seznanijo tudi slovenski čebelarji in ostala zainteresirana javnost, 5. Februarja so Juršince obiskali, predsednik ČZS g. Boštjan Noč z zaposlenimi, s prepoznavnim vozilom. Na tej poti so bili prisotni tudi član UO ČZS g. Janko Šarman, član UO ČZS Andrej Pihler, svetovalec JSSČ g. Tomaž Samec. Prisotne smo sprejeli župan Alojz Kaučič, direktorica občine Juršinci Saša Golob Hodnik, ravnateljica šole Jelka Svenšek podžupanija Dragica Toš Majcen, predsednik čebelarskega društva Juršinci Franc Križan ter ostali člani čebelarskega društva Juršinci Simon Toplak, Vinc Horvat, Alojz Horvat ter Zlatko Podhostnik.


STE VEDELI

• Čebele oprašujejo kar 170.000 vrst rastlin.
• Brez čebel ne bi bilo toliko različnih vrst sadja in zelenjave in tako lepih barv na travniku.
• Čebelja družina je tako velika kot majhno mesto. V njej živi od 30.000 do 60.000 čebel.
• Čebelja ma ca je edina, ki leže jajčeca. Dnevno izleže tudi do 2.000 jajčec.
• Kranjska čebela (ali kranjska sivka) je avtohtona slovenska čebelja rasa in druga najbolj razširjena čebelja rasa na svetu.
• V 1 minu čebelja krila naredijo 11.400 kroženj, kar slišimo kot brenčanje.
• Medonosne čebele so edine od čebel, ki potem ko pičijo, umrejo.
• Čebela mora za kilogram medu obiska kar 4 milijone cvetov in prelete š rikratno razdaljo okoli sveta.


ČEBELARSKI KROŽEK JURŠINCI DOBIL NOV UČNI ŠOLSKI ČEBELNJAK

V petek, 7. avgusta smo se udeležili slovesnosti  predaje šolskega učnega čebelnjaka. Za kulturni program so poskrbeli člani čebelarskega krožka Juršinci. Manjkalo ni glasbe in petja. Slovesno so prerezali vrvico Župan Alojz Kaučič, ravnateljica šole Jelka Svenšek in predsednik čebelarskega društva Juršinci Franc Križan ter tako predali čebelnjak svojemu namenu. Ob koncu je opravil blagoslov čebelnjaka farni duhovnik Dušan Todorovič. Vreme nam je bilo naklonjeno. Po uradnem delu je bilo poskrbljeno za pogostitev obiskovalcev. Tako so naši učenci dobili lep čebelnjak, ki bo služil v izobraževalne namene in kot tudi za naš šolski med, ki bo še kako prav prišel za šolsko malico.

 

Dostopnost