Prva zaposlitev: Pomočnik vzgojitelja sem 2017-2018 PVS A

 
Na projektu sta zaposleni:

Aleksandra Mlakar in Katarina Zver

Pomočnici vzgojitelja bosta pridobivali vzgojno-izobraževalne izkušnje, ki so obvezne za pridobitev poklicne kvalifikacije, in opravili vse z zakonom in drugimi predpisi določene aktivnosti za pristop k strokovnemu izpitu s področja vzgoje in izobraževanja.

Pomočnici vzgojitelja začetnici sta lahko vključeni v neposredno vzgojno-izobraževalno delo, ki zajema samostojno delo, nadomeščanja, sodelovanje na ekskurzijah, sodelovanje z vzgojiteljem pri načrtovanju, izvajanju in pripravi vzgojnega dela v oddelku ter opravljanje drugih nalog, povezanih z dejavnostjo vrtca.


Aleksandra Mlakar

Ker je oktober mesec požarne varnosti so tudi nas v vrtcu obiskali gasilci. Otroci radi posnemajo in se igrajo gasilce. Vzgojiteljice smo pripravile dejavnosti pri katerih so otroci, skozi igro in načrtovane dejavnosti spoznavali njihovo delo ter opremo. Prebrali smo zgodbo Ježek Snežek in požar, se pogovarjali o koristnosti ognja in o njegovi nevarnosti, ki lahko privede do požara. Se seznanili z gasilno opremo, ki jo imamo v vrtcu in izvedli vajo evakuacije. Risali gasilska vozila, gasilce in njihovo opremo, se vozili z gasilskim vozilom iz kartona, plezali skozi ognjene obroče, se plazili skozi tunel, gledali risanko Gasilec Samo, peli pesmi o gasilcih ter zaplesali na pravi gasilski veselici, ki smo si jo pripravili v igralnici. Bili smo dobro pripravljeni na prihod pravih gasilcev, ki so nam uresničili željo in nas obiskali v vrtcu. Tako smo si lahko pobliže ogledali gasilno opremo in z njo tudi rokovali, zbijali tarčo z vedrovko in sedli v veliko gasilsko vozilo. Navdušeni smo bili nad gašenjem s peno, ki je pobelila hrib ob igrišču in nas spomnila na sneg. Spoznali smo, da je delo gasilca zahtevno in naporno, biti moraš spreten, močan in pogumen.

V mesecu septembru smo se z otroci starejše starostne skupine odpravili v Velenje, kjer smo obiskali Pikino deželo. Tam nas je pričakala Pika nogavička, ki pa je bila tudi naša vodička v Pikini deželi. Popeljala nas je skozi različne ustvarjalne delavnice. Otroci so lahko prosto ali po skupinah hodili od delavnice do delavnice, kjer so si izdelali različne izdelke. Po končanem ustvarjanju smo se  skupaj  s Piko nogavičko odpravili do vile Čira Čara, kjer nas je  pričakal zanimiv gusar in otroke popeljal po Pikini hiši, katero so si otroci z zanimanjem ogledovali. Otroci so bili nad obiskom Pikine dežele zelo navdušeni.

V sklopu projekta Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja, smo  za otroke vrtca pripravili vadbena uro v športni dvorani. Najprej smo se z otroki ogreli s gibalno igro Semafor. Nato je sledil sklop gimnastičnih vaj brez orodja, s katerimi smo se razgibali, sledila je krožna vadba na poligonu z uporabo različnih telovadnih rekvizitov kot so: obroči, palice, stožci, kolebnice in telovadnega orodja:  delov švedske skrinje, klopi in blazin. Umirili pa so se  ob igri “Balala”, pri kateri so otroci sedeli na tleh v krogu ter si podajali žogo.  Pri vključevanju v igre so otroci uživali, upoštevali pravila ter se zabavali. Glavni cilji vadbene ure so bili, da otroci sproščeno izvajajo naravne oblike gibanja, razvijajo gibalne sposobnosti: koordinacije gibanja, moči, ravnotežja in gibljivosti ter spoznavajo in se navajajo na uporabo različnih telovadnih rekvizitov in telovadnega orodja, oblačil za izvedbo športnih dejavnosti ter prostora, v našem primeru športne dvorane.